19 Haziran 2007 Salı

Geç de olsa haberdar edelim…

Bilenler bilir, Tiyatro Triole’nin oyuncularından Suat, Tarlabaşı Toplum Merkezi’nde 12 – 14 yaş aralığındaki genç arkadaşlarıyla birlikte tiyatro çalışmaları yürütmekteydi. Bu çalışmalara nasıl dahil olmuştu? Tiyatro Triole’nin kurucu üyesi Nazan sayesinde… O nasıl haberdar olmuştu böyle bir oluşumdan? İstanbul Bilgi Üniversitesi YİBO Proje Koordinatörü Kadir Karabulak sayesinde… Bahsedilen YİBO Kars’ın Kağızman ilçesinde Bilgi Üniversitesi tarafından proje bazında desteklenen Kağızman Yatılı İlköğretim Bölge Okuluydu… Kadir Karabulak’ın ve Nazan’ın kendi adlarına bu okul ile ilgili güzel yaşanmışlıkları mevcuttu. Özellikle projenin “Kadir Abisi” olarak anılan Kadir Karabulak’ın. Nazan ise Tiyatro Candela ile yaptıkları turne sırasında orayı tanımış, orayla bir bağ kurmuştu. Orayı bir kez keşfeden insan kopamıyordu oradan… Ne zaman aklına gelse kalbi bir başka çarpıyordu. Biraz buruk ama bir o kadar umutlu… Buruk çarpıyordu çünkü orası buradan farklıydı ve o farkı oradakiler yaşamak zorundaydılar. Umutlu çarpıyordu çünkü oranın artık farkına varılmıştı…


Neyse efendim lafı fazla uzatmadan, projenin Kadir Abisi, İstanbul’da da rahat durmamış, yine bir sosyal sorumluluk projesi olan Tarlabaşı Toplum Merkezi’ne bulaşmıştır. Bu toplum merkezinde az önce bahsettiğimiz farklılığı İstanbul’un göbeğinde yaşamak zorunda kalan genç insanlara yönelik çalışmalar yapılmaktaydı. Kadir Abi’nin burası ile ilgili hayali hazırdı bile. Buradaki genç arkadaşlarla bir tiyatro oyunu hazırlayıp, Kağızman YİBO’daki arkadaşlara oynamaktı. Bunun için daha önce aynı amaç için bir arada oldukları Nazan’ı aradı. Nazan çok heyecanlanmıştı fakat İzmir’deydi. Bu durumda akla gelen isim, Suat… Sorulduğunda O da en az onlar kadar heyecanlanıyor, tereddütsüz evet diyor. Çalışmalar mart ayının ortalarında başlıyor. İşin içinde 4 kişi var. Kadir Abi, Nazan, Suat ve Dilara… Dilara Köktürk ise rehber öğretmen… Göreve başladığı ilk yer ise Kağızman YİBO… Şu anda İstanbul Fatih’te bir okulda görev yapıyor ama dedik ya, oraya gidenlerin kalbi bir başka çarpıyor.




Kısa sürede önemli şeyler yapılması gerekiyor. Öncelikle genç arkadaşlarla tanışılıyor. Kurulan hayal paylaşılıyor. Sonrasında drama çalışmaları, diksiyon çalışmaları, oyun seçimi, oyun çalışmaları peş peşe geliyor…Seçilen oyun Enver Aysever’in yazdığı “Beyaz Dişler Ülkesi” isimli çocuk oyunu. Bu arada ekibi oluşturan genç arkadaşlar bazen vazgeçiyorlar, gelmemeye başlıyorlar. Kimi zaman yeni arkadaşlar katılıyor ekibe… Sonunda tarih belirleniyor. 31 Mayıs 2007 günü yola çıkılacak, Kağızman’a doğru. Son bir hafta heyecan ve telaş iki katına çıkıyor.





Beklenen gün geliyor, Kağızman’a varılıyor. Ekip ayağının tozuyla sahneye çıkıyor, oyununu oynuyor. Bir de bir sürprizle karşılaşıyorlar. YİBO’nun Yıldızlar Sınıfı 4A, öğretmenleri Serhat Akdeniz’in de yardımıyla bir oyun hazırlamış. Hem de ne oyun! Kendileri tarafından yazılan oyunun adı “Haydi Çocuklar YİBO’ya!”. Kendi içinde bulundukları durumları mizahi bir biçimde ele alan oyun, kahkahalarla izleniyor. Ertesi gün, “Beyaz Dişler Ülkesi” Kağızman Halk Eğitim Merkezi’nde Kağızmanlı genç izleyicisiyle buluşuyor. Tüm bunlar olurken, genç arkadaşlar sanki yıllardır birbirini tanıyan insanlar gibi yaklaşıyorlar birbirlerine. Tahmin edilen “yaşanacak tanışmaların” ötesinde adeta “hasret gideriliyor”. Dilara Öğretmen, Nazan Abla ve Kadir Abi oradaki genç arkadaşlarıyla hasret gideriyorlar. Kimi duyulanlar boğazlarda düğümlenmelere yol açıyor. Bundan birkaç sene önce 7 – 8 yaşında geride bırakılan bir kız çocuğunun evlendirildiğini duymak gerçekten kolay değil… Diğer gençlere bakınca bu karamsarlık bir anda ortadan kalkıyor, yüzlerde yine hiç hesapsız gülücükler açmaya başlıyor.

İşte böyle… Kars Kağızman YİBO’sunda öyle bir 3 gün yaşandı ki, sormayın gitsin. Bizden (geç de olsa) haberdar etmesi…
Şunu da hatırlatalım, ekip oyununu yeni okul sezonunda yani Eylül 2007'de okullar açıldıktan sonra İsatanbul'daki izleyicisi için tekrar sahneleyecek... Şimdiden bekliyorlar sizleri...

1 yorum:

nazannn dedi ki...

" Kağızman'da sel: 6 köyde, 2 köprü ile 10 ev yıkıldı / 19.6.2007

Kars'ın Kağızman ilçesinde gelen sel nedeniyle 6 köyde, 2 köprü ile 10 ev yıkıldı.

Etkili olan sağanak yağış sonrası meydana gelen sel nedeniyle Kağızman ilçesine bağlı Denizgölü, Günindi, Akyayla, Şaban, Akören ve Ortaköy köylerinde 2 köprü ile 10 ev yıkıldı.

Ekili arazilerin zarar gördüğü selde, 10 büyükbaş hayvan telef olurken, köy yollarının zarar gördüğü, içme suyu şebekelerinde tahribatlar meydana geldiği bildirildi.

Selden zarar görenler için bölgeye çadır gönderileceği ve gıda yardımı yapılacağı bildirildi. "

Geçmiş olsun demekten başka bir şey gelmiyor elden.. Dileriz yaralar kolay sarılır.. Tüm sevgimizle...

Tiyatro Triole